24.06.2021 MATTHIJS VAN VEEN
Op een goeie vrijdagmiddag kwam Rick met de vraag of ik (Matthijs van Veen) een blog wil schrijven over Wrangler of over m’n kleine prive archiefje, of iets van beiden. Nu ben ik zelf geen professioneel blogger, dus was mijn vraag terug; wat wil je precies weten of wat moet ik dan precies doen? Rick gaf aan mij de vrije hand te geven, met een maximum van 6 kantjes... Nou daar gaat-ie dan...
Een beetje terugrekenend heb ik mijn eerste echte jeans in 2006 gekocht, een ongewassen greycast Nudie Regular Ralf. De stugge stof en het knisperende gevoel van de een ongewassen broek maakte mij nieuwsgierig en hadden mijn interesse gekieteld. Gaandeweg leerde ik steeds meer over de jeans en de geschiedenis ervan. Een super mooi verhaal hoe een kledingstuk, wat bedacht is als praktische werkkleding voor de arbeider, geëvalueerd is naar een broek waarvan iedereen in Nederland nu gemiddeld zes stuks in z’n kast heeft liggen.
Van arbeiders tot de president van Amerika, iedereen draagt een jeans op zijn of haar manier.
Gaandeweg kwam ik ook steeds meer te weten over de ontwikkeling van (toch wel een van mijn favoriete merken) Wrangler. Een van de jeansmerken die samen met Lee en Levi’s ‘ The Big Three’ wordt genoemd, gezien het rijke verleden en hun invloeden waarmee zij samen het moderne concept van de jeans hebben ontwikkeld.
De geschiedenis van Wrangler ligt iets verder terug voor het ontstaan van het merk zelf. In 1904 wordt Hudson Overall Company opgericht, dit bedrijfje maakt werkkleding (overalls). Een van de grotere klanten is een bedrijf die treinsporen aanlegt door Amerika. Als dank voor een grote bestelling ontvangt Hudson Overall Company een grote bel welke destijds voorop de locomotieven zaten. Deze bel werd in het productie kantoortje gezet en door al het knippen en naaien in de blauwe denim stof werd de bel in de loop van de tijd blauw. Wanneer Hudson Overall Company hun eerste fabriek openden, veranderen ze de naam in Blue Bell Overall Company.
De zaken gaan goed. Het bedrijf groeit en er is ruimte om te innoveren. Blue Bell introduceert onder een sub-label ‘Big Ben’ de eerste sanforized overall. Dit is een proces waarbij men de stof eerst laat krimpen voordat ze de overall in elkaar zetten. Hierdoor kromp een overall nog minimaal, dit inspireerde de rest van de industrie.
Naast innovaties werden ook andere bedrijven overgenomen. Casey Jones was een van deze bedrijven. Casey Jones bezat het merknaam Wrangler, zij waren hier zelf nog niet heel actief mee geweest.
Begin jaren 40 is er naast mijnwerkers, spoorwerkers, timmermannen etc nog een andere booming business in Amerika; vlees (en daarmee cowboys). Door de economische groei stimuleerde de bevolkingsgroei en daarmee ook de vraag naar vlees. Vee werd gehouden op grote ranches waar cowboys werkten.
De naam Wrangler is jargon voor een cowboy. Vandaar dat deze naam van de plank werd gehaald (na een interne stemming onder personeel) om de eerste western collectie op te zetten. Samen met Rodeo Ben (een bekende kleermaker binnen de rodeo) werden de eerste stukken ontwikkeld. De items werden ontworpen met het doel om stijl en functie te combineren.
Enkele functies die destijds op de 11MWZ (de aller eerste Wrangler jeans) werden geïntroduceerd, vind je vandaag nog steeds terug op de broeken en zijn nog steeds relevant en praktisch. Neem bijvoorbeeld de zeven beltloops zodat je riem perfect blijft zitten + de naar beneden gerichte backyoke om niets uit je kontzak te verliezen + de coinpocket die door de waistband wordt afgesloten + de rivets die allemaal glad zijn zodat je zadel niet krast. Alleen functionele designs die destijds bedacht waren met de cowboy voor ogen, maar die vandaag de dag nog steeds super relevant zijn en dus nog steeds op de Wrangler broeken zitten. In sommige gevallen zijn ze gekopieerd door andere merken, op andere elementen blijft Wrangler super uniek.
Een ander mooi voorbeeld is de ‘actionback’ op de eerste denimjacks. Men wou een aansluitend denimjack maar moest daarnaast juist ook functioneel zijn voor een cowboy (dus veel bewegingsvrijheid). Door de plooi die bij de schouders verwerkt is, hebben de armen nog veel bewegingsvrijheid. Daarnaast zitten er elastische banden in de middel. Deze zorgen ervoor dat het jasje aangesloten blijft, maar wel meebeweegt als dit nodig is. Hierdoor heb je op het oog een aansluitende jack maar wel met genoeg comfort om te bewegen.
Vandaag kan Wrangler terug kijken op een enorm rijke geschiedenis. Vandaag vind je in de huidige collecties veel van deze geschiedenis terug; veel details, logo’s, prints etc komen rechtstreeks uit het archief.
Ontdek de Wrangler items eens die bij Klup de Dag hangen. Pure iconische denim historie vertaald naar nu.
Vond je dit een cool verhaal over jeans? Ben je benieuwd naar alle Iconische Wrangler items die Matthijs verzameld heeft? Check dan zijn Instagram pagina @willemdezwijger