SHOP VEJA

Het geesteskind en experiment van twee Franse idealisten is een blauwdruk voor geweldige fairtrade en duurzaamheid, en staat juist voor alles wat de snelle mode industrie níet is: milieuvriendelijk, met een geheel eerlijke en schoene productie. 15 jaar geleden, helemaal in het begin, werden hun producten gekocht, omdat het design ze tof was. Het werkelijke verhaal achter de producten, daar werd nog niet naar geluisterd, zegt Kopp in een interview, Kopp is een van de oprichters. “Nu kopen mensen de schoenen vooral, omdat het zo'n eerlijk, schoon en een duurzaam product is.”

VEJA verteld een duurzaam verhaal die, naast het toffe design, als een bom ingeslagen is. Het merknaam is Portugees voor 'look'. De oprichters willen hier mee zeggen: kijk goed naar je witte sneakers, check dus ook het verhaal er achter. Meghan Markle is een groot fan, maar ook sterren als Reese Witherspoon en Emma Watson. Marketing daar doet Veja eigenlijk niet aan, dus zij kregen hun witte sneakers niet cadeau. Veja geeft zelden iets aan grote sterren of influencers, omdat ook deze doelgroepen moet leren waarderen waar het product vandaan komt en dus de portemonnee moeten trekken.

Veja maakt een klassieke sneaker, deze wordt geproduceerd onder menswaardige omstandigheden, van uit biologische landbouw en rubber uit de Amazone. Dat zijn geen mooie marketing praatjes, alles aan het merk is juist en eerlijk. Het productie proces wordt transparant gehouden en is te volgen op de website van het bedrijf.

Kopp en Morillion gaan al 'way back', het zijn jeugdvrienden van elkaar. Ze reisden een anderhalf jaar rond de wereld om ontwikkelingsprojecten te analyseren op het gebied van duurzaamheid. Daarvoor deden ze samen een economische studie. De analyses voerden ze uit voor bedrijven als Carrefout, General Electric en Accor. In hun periode dat ze in China waren om daar producenten te analyseren leek alles er schoon en wel uit te zien. Tot dat zij de woonruimtes van de werknemers zagen, ze schrokken zich een hoedje. Er zaten meer dan tweeëndertig man in veel te kleine leefruimtes, waar een gat in de vloer de wc was en er maar tien bedden voor ze klaar stonden. Dit was hun eureka moment, er was iets mis in de wereld. De globalisatie is door geschoten. Dit waren de mensen die alles produceren wat zij droegen aan kleding, het was vreselijk mis.

Ze hebben in hun reis zoveel projecten gezien die duurzaam werden genoemd, er werden miljoenen in geïnvesteerd. Bij al die projecten gaat er zo veel mis tijdens de productie, te veel afval, te veel mensen leed. Neem bijvoorbeeld Bill Gates, hij werd een van de rijkste mannen op aarde met zijn bedrijf Microsoft, maar starte na zijn succes pas een stichting. Of te wel, eerst even lekker scoren over de rug van het Milieu en mensen, daarna proberen alles goed te maken. Dat is mis.

''Uitputting van aarde en mensen, vervuiling. Het is niet belangrijk om dit te moeten repareren, daar draait het niet om. Want dan ben je al te laat, je moet tijdens het productieproces verbeteren, zowel voor de werknemers, de gemeenschappen waar deze in leven, sociale gelijkheden maar ook voor het milieu.''

Het verhaal van Morillion en Kopp leest als een intens boek. Eenmaal terug in Frankrijk (Parijs) startte de twee een onderzoek, ze willen een ándere sneaker die verandering teweeg brengt. Eenmaal weer op avontuur reisden ze per bus door Brazilië, een land waar ze beiden van houden, ze gingen op zoek naar rubbertappers in het Amazone gebied en ze zochten biokatoen producenten, die samen met hen het experiment aan wilden gaan om zo een duurzame relatie op te bouwen.

Wanneer ze hun bedrijven vonden die met hen wilden samenwerking, werden er handtekeningen gezet onder contracten die bezweerden dat ze tweemaal de prijs van katoen gingen betalen. Van toen naar nu hebben ze meer dan honderdtachtig ton bio katoen uit Tauá gekocht, werken ze met zo'n achthonderd boeren, regelen ze educatieve projecten en werken met dames uit veertien verschillende inheemse gemeenschappen.

Door dat er een groot watervoorzieningen project werd opgezet hebben alle boeren en hun gezinnen altijd genoeg drinkwater. De producent in een buitenwijk van Porto Alegre produceert jaarlijks alleen al een half miljoen Veja schoenen voor de Aziatische en Europese markt, De arbeiders krijgen een maandelijkse loon van 1250 reals, dit is niet het minimumloon, dat staat vast gesteld op 900 reals wat staat voor zo'n 300 euro. En het is niet zo dat er voor die extra loon ook meer gewerkt moet worden, zoals in Azië mensen veel uitgebuit worden. De werkweken zijn vastgesteld op zesendertig uren.

“Het lijkt utopisch, maar ik zou me er niet goed bij voelen geld te verdienen zonder nobele intenties,” zegt Kopp, die zelf vier kinderen heeft en meerdere jaren in het bestuur van Greenpeace Friends zat. Hij noemt zich geen activist, want een activist vecht tegen iets. Met Veja wil hij juist ergens vóór vechten. Wat dat betreft is zijn Veja schoen de laatste schakel in een ultiem avontuur.

Vijf jaren werkten ze aan een vegan schoen, de Campo. Het canvas van de Veja Campo is voorzien van een coating van C.W.L., dit materiaal wordt gemaakt van maisafval, het voelt en ziet er exact uit als leer. Veertig procent van de zool is gemaakt van natuurrubber, de rest van B-mesh, een met de fabriek in São Paulo ontwikkeld materiaal, gemaakt van plastic flessen.

Het hele verhaal van Veja is een groot avontuur. Naast al het bovenstaande werken ze in de Amazone met gemeenschappen die de Seringueiros heten. Dit zijn tappers die als één leven met de natuur. De wegen daar in de Amazone zijn niet zoals we in Europa gewend zijn, de meeste zijn niet te berijden, onbegaanbaar. De gevaarlijkste wegen van de wereld zeg maar. Er is daar ook geen controle of überhaupt regels. Het tapproject daar wordt door geleid door een van de grootste ecolieactivist, Bia Saldanha. Ze leverden ook al Treetap, dat is een materiaal dat op leer lijkt, aan bijvoorbeeld Hermès. Veja financierde machines waarmee rubbertappers vloeibaar rubber kunnen verwerken tot vellen, zodat de lokale gemeenschap meer verdient en het minder aantrekkelijk is om bomen te kappen om plaats te maken voor een veestapel, die relatief gezien meer opbrengt.

De Vejamissie houdt niet op in Brazilië. Het magazijn in Bonneuil-sur-Marne, bij Parijs, wordt bemand door Atelier Sans Frontières. Deze NGO helpt mensen met sociale problemen of verslaving terugkeren in de maatschappij. Bedrijven moeten meer verantwoordelijkheid nemen, vindt Sébastien Kopp.

Het kopen van kant-en-klare katoen met eco-label is niet voldoende, als je de keten echt wilt verbeteren moet je kijken naar canvas of katoen die onder mensonwaardige omstandigheden zijn gemaakt. Fairtrade is ook niet altijd heilig. Bedrijven moeten zelf eens gaan kijken en onderzoek doen. Bijna alle bedrijven roepen dat het onmogelijk is alles volledig transparant en juist uit te voeren, maar als twee kiddo's van in de twintig dit met een klein beetje geld kunnen bereiken, waarom zou het grote modemerken dan niet lukken? Zij moeten dit toch juist kunnen?

Sinds de opening van Klup De Dag verkopen wij Veja sneakers dames en Veja sneakers heren. De meest populaire Veja schoenen en de modellen die wij nu voeren zijn:

VEJA Sneakers Dames:

– VEJA – VENTURI ALVEOMESH WHITE – SNEAKERS – DAMES
– VEJA – VENTURI ALVEOMESH GRAFITE BLACK – SNEAKERS – DAMES
– VEJA – VENTURI HEXAMESH GRAVEL PINK – SNEAKERS – DAMES
– VEJA – CAMPO CHROMEFREE MATCHA WHITE – SNEAKERS – DAMES
– VEJA – CAMPO CHROMEFREE WHITE/BLACK WHITE – SNEAKERS – DAMES
– VEJA – V10 WHITE/ULTRAVIOLET WHITE – SNEAKERS – DAMES

VEJA Sneakers Heren:

– VEJA – V10 B-MESH MARSALA WHITE – SNEAKERS – HEREN
– VEJA – V10 B-MESH NAUTICO WHITE – SNEAKERS – HEREN
– VEJA – V-12 B-MESH BLACK WHITE – HEREN SNEAKERS BLACK XDM011215
– VEJA – V-10 LEATHER EXTRA-WHITE BLACK – HEREN SNEAKERS WHITE XCM020005

VEJA EN KLUP DE DAG

Voor ons was het een must om bij de opening VEJA schoenen in huis te halen. Eerder werkten we alleen met de VEJA sneakers heren, nu hebben we ook de VEJA sneakers dames in huis. De VEJA schoenen zijn van een hoge kwaliteit, zien er altijd fris uit en daarom ook niet meer weg te denken uit ons assortiment, het verhaal, de schoen. Top! De Venturi bij de Veja sneakers dames is trouwens echt een aanrader, wees er snel bij want ze gaan hard! Bij de Veja sneakers heren tippen we de B-Mesh modellen. Let op we hebben momenteel ook Veja Sale!

Heb je vragen over de collectie, beschikbaarheid of pasvormen van VEJA? Neem dan gerust contact met ons op via webshop@klupdedag.nl of stuur ons een DM via Instagram.

We denken dat je de volgende merken ook interessant zal vinden;
Saucony, Clarks Originals, Warrior Shanghai en Vans